31Siječanj2015

Foto: Marko Balaži Foto: Marko Balaži
15 Siječanj 2014 Written by 

Očito je da su izbori u Vukovaru neizbježni

VUKOVAR – S obzirom na djelovanje političke opcije HDZ – HSP dr. Ante Starčević, očito je da su izbori u Vukovaru neizbježni – rekao je novinarima vukovarski gradonačelnik Željko Sabo na jučerašnjoj medijskoj konferenciji kojoj je povod bio najnoviji letak koji se pojavio u gradu. Letak koji je osvanuo u poštanskim sandučićima Vukovaraca nije potpisan, no Sabo tvrdi da su “vjerojatno inicijatori HSP AS sa svojim koalicijskim partnerima”.

“Grad Vukovar obilježava završetak procesa mirne reintegracije, no neki se političari trude da nas cijelo vrijeme vraćaju u prošlost rata '90.-ih godina. Letak se tiče gradskog proračuna, HDZ i HSP AS cijelo vrijeme pokušavaju pred građanima pronaći opravdanje zašto su odbili predloženi proračun”, ustvrdio je Sabo, rekavši kako se u letku izdvajaju stavke koje “idu na nacionalnost”.

Riječ je o gradonačelnikovu prijedlogu proračuna za 2014. godinu, pri čemu se u letku spominju, među ostalim, izdvajanja za sport i programi za srpsku nacionalnu manjinu dok su, tvrdi Sabo, namjerno izostavljena sredstva predložena za ostale udruge poput HKUD-a Dunav s više od 300.000 kuna. Kako je naveo, nije spomenuto ni 750.000 kuna za HNK Vukovar 1991. ili 270.000 kuna za HNK Radnički. Istaknuo je i da je financiranje šest nacionalnih manjina iz gradskog proračuna strogo regulirano zakonom. Gradonačelnik je posebno naglasio da, kada je riječ o sportu, u prijedlogu proračuna gotovo ništa nije izmijenjeno u odnosu na tri protekle godine kada je HSP AS podupirao proračun “a sad zaobilaze činjenice u pripremi za lokalne izbore kako bi dobili političke poene”.

– Nepojmljivo je dijeliti sportske klubove u gradu na hrvatske i srpske, sve su to hrvatski klubovi. Ne želim biti gradonačelnik koji će dijeliti mlade, potpisat ćemo sutra ugovore s 454 studenta iz Vukovara, 6. godinu stipendirano sve vukovarske studente ne dijeleći ih po nacionalnosti, a u letku se izdvaja da Vukovar financira studente koji studiraju u Srbiji – rekao je Sabo.

O temi proračuna za 2014. rekao je da više ne želi razgovarati. “Gradonačelnik je podnio prijedlog proračuna Gradskom vijeću, a nisam dobio nijedan amandman ili prijedlog od bilo koje političke opcije. Ako amandmana bude, spreman sam razgovarati”, zaključio je Sabo rekavši da će, ako umjesto amandmana budu samo “političke radnje oko priprema za lokalne izbore”, građani Vukovara ponovno odlučivati što žele u gradu.

Glas-slavonije.com/S. Butigan

Demanti neistina iznesenih od strane gradonačelnika Vukovara Željka Sabe

Ovim priopćenjem najoštrije demantiramo neistine koje je gradonačelnik grada Vukovara Željko Sabo iznio na konferenciji za medije održanoj 13.01.2014. Između ostalog iznio je optužbu kako je HSP AS odbio njegov prijedlog  proračuna za 2014. godinu.

Podsjećamo zaboravnog gradonačelnika, kako je upravo on predloženi proračun povukao sa dnevnog reda i time svjesno i namjerno pokušao izazvati krizu  u gradu Vukovaru. Radi vjerodostojnog izvještavanja javnosti podsjećamo kako tim povlačenjem prijedloga proračuna  vijećnici nisu niti dobili mogućnost ugraditi u navedeni proračun predložene amandmane. Naši amandmani odnosili su se na pravednu raspodjelu sredstava između hrvatskih i srpskih športskih klubova, KUD-ova, Udruga i slično. Ovaj čin gradonačelnika Željka Sabe pokazao je da upravo on želi izazvati prijevremene izbore u gradu Vukovaru.

Ovima putem javno pozivamo gradonačelnika grada Vukovara da u zakonskom roku do kraja ožujka 2014. Gradskom vijeću grada Vukovara podnese svoj prijedlog proračuna, o kojemu će gradski vijećnici odlučivati nakon rasprave o predloženim amandmanima. Očekujemo da prihvati naše amandmane, kako bi proračunska sredstva u športu i kulturi bila podijeljena po ostvarenim rezultatima, a ne po stranačkoj ili nekoj drugoj pripadnosti.

Apeliramo na gradonačelnika Vukovara da svoje vrijeme i energiju ne troši na proučavanje letaka koji kruže po gradu, već da se usredotoči na rješavanje gospodarske krize te smanjenje broja nezaposlenih, koji u ovom trenutku iznosi preko 3000.

Dopredsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara
Predsjednik podružnice Vukovar
Marijan Pavliček, prof.