30Siječanj2015

Foto: Marko Balaži Foto: Marko Balaži
03 Lipanj 2013 Written by 

Cijeli Vukovar autobusni kolodvor

Konačno će Hrvati moći odahnuti na nekoliko mjeseci, zapravo godinu dana, a onda opet sve ispočetka, europski izbori, predsjednički izbori, parlamentarni izbori. Zasićenost Hrvata izborima mogla se osjetiti u drugom krugu lokalnih izbora kada su u svim hrvatskim gradovima i županijama birači izašli u puno manjem broju nego u prvom krugu, osim u Vukovaru. Grad na Dunavu bio je autobusni kolodvor ove nedjelje. Tomislav Karamarko je, nakon završenih lokalnih izbora, pomalo duhovito primijetio da su u herojskom gradu na istoku Lijepe naše slavili autobusi, a Karamarko, inače, nije duhovit čovjek. No, ova mu je opaska uspjela, između ostaloga i zato što je točno te se, analogno tome, radi se o crnom, humoru.

Naime, predsjednik najjače hrvatske stranke, koja je to ostala usprkos svim nedaćama koje su tu stranku pratile posljednjih dvije godine, aludirao je činjenicu da su iz susjedne i 'prijateljske' nam Srbije u Hrvatsku dolazili autobusi organizirano, navodno uz financijsku injekciju SDP-a. Prema nekim procjenama više od 20 autobusa stiglo je u Vukovar na glasovanje, što je otprilike oko 1000 birača.

Naravno, nitko nema protiv toga ništa, ako svi oni imaju uredne papire i ako su oni doista tamo gdje su prijavljeni. Nažalost u Vukovaru nije primijenjen vrgorački poučak, kada je iz popisa birača izbrisano nekoliko tisuća 'lažno prijavljenih', što, naravno, SDP-u nije pomoglo. I HDZ je pokušao parirati autobusima, međutim, njegov potencijal, njegova automobilska industrija,  kada su u pitanju profesionalni šoferi, nije toliko dominantan kao kada je u pitanju stranka koja obnaša vlast na državnoj razini i koja zapravo ima nevjerojatnu medijsku podršku, svaki ratni profiter i poslijeratni tajkun iz medija, koji drži do sebe podržava aktualni režim na isti način, nema razlike, kao što su podržavali Ivu Sanadera.

HDZ je pokušao animirati prognanike, razasute Vukovarce diljem Hrvatske, da se vrate u svoj grad i glasuju, međutim, to je jednostavno bilo nemoguće. U drugom krugu ne glasuju ni oni koji su udaljeni od glasačke kutije 15 metara a kamoli netko je daleko 1000 kilometra. Vukovar je izgubio dušu i sve ono što je bio prije velikosrpske agresije, pa čak i u prvim godinama po oslobođenju. Usprkos tome Karamarkova strana osvojila je većinu u Gradskom vijeću te u ovom trenutku može novom-starom gradonačelniku prirediti dosta problema. Pustimo postizborne križaljke.

Međutim, važno je reći nešto drugo, i oni koji su tvrdili da vjeruju u pobjedu HDZ-ovog kandidata u Vukovaru nisu vjerovali u to. Ne nakon prvog kruga lokalnih izbora, ne nakon što je u prvom krugu SDSS-ov kandidat za gradonačelnika osvojio oko osam posto glasova, koliko je za pobjedu trebalo SDP-ovcu Sabi. Zar je netko mislio da će glasači SDSS-a glasovati za HDZ i desnu koaliciju koju podržava Stožer za obranu hrvatskog Vukovara? No, vrijedilo je pokušati, da nije protivnički tabor pronašao sve šofere doma, da su neki autobusi bili na remontu,  možda bi se i uspjelo?

Tinolovka-news.com